Şİran İlçesinde Çakırkaya Manastırı Turizme Kazandırıldı
ÇAKIRKAYA KİLİSESİ TURİZME KAZANDIRILDI
Kayadan oyma Çakırkaya Kilisesi restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırıldı
Gümüşhane’nin Åžiran İlçesinde , 13'üncü yüzyılda, 65 metre yüksekliÄŸindeki bir kaya kütlesinin oyulmasıyla yapılan ve büyük bölümü zaman zaman defineciler tarafından tahrip edilen Çakırkaya Manastırı, DOKAP ve İl Özel idaresi iÅŸbirliÄŸi içinde 22 ayda restore edilerek turizme kazandırıldı.
İlçe Kaymakamı Fatmagül Dalmış Kelkit Vadisi Sesi Åžebinkarahisar Ajans olarak yaptığımız ziyarette muhabir Gülsen Akyol Mutlu’ya kilise hakkında bilgiler aktardı.
Kaymakam Dalmış; Çakırkaya Kilisesi’nin ilçe de büyük önem arz ettiÄŸini belirterek
“Karadeniz Kültür Envanterinde yer alan Gümüşhane İli Åžiran İlçesi Çakırkaya Kilisesi DOKA Projesi ve Gümüşhane İl Özel İdaresi İşbirliÄŸi kapsamında restore edilerek turizme kazandırıldı.
2017 yılında “Tarihi Kültürel ve DoÄŸal DeÄŸerlerin Korunması ve GeliÅŸtirilmesi Mali Destek Programı Kapsamında Yürütülen ÇAKIRKAYA KİLİSESİ Turizme Kazandırılıyor” isimli proje DoÄŸu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA ) ile yürüttükleri proje sözleÅŸmesini 28/08/2018 tarihinde yapmıştır. EÅŸ finansman desteÄŸi Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından saÄŸlanarak restorasyona baÅŸlanmış ve 28/10/2020 tarihinde ÇAKIRKAYA KİLİSESİ TURİZME KAZANDIRILIYOR” projesi tamamlanarak turizme açılmıştır.
Tarihi Åžiran ÇAKIRKAYA KİLİSESİ ‘nin pandemiden sonra turizm akınına uÄŸrayacağı beklenmektedir.” dedi.
Çakırkaya Manastırı
Gümüşhane Åžiran İlçesi merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Çakırkaya Köyü’ne giden yol üzerindedir. Köy merkezine 600 m uzaklıkta bir kaya kütlesinin içinde yer almaktadır.
Çakırkaya Köyü Kozağaç mevkisindeki Çakırkaya Manastırı, kaya kütlesinin itinalı işçilik ile oyulmasıyla meydana getirilmiş. Doğu-batı istikametinde sıra destek sütunuyla üç bölüme ayrılan manastırdaki kilisenin taşıyıcı ögeleri arasında kalan dört sütunun meydana getirdiği kare bölümde ise bu bölümü örten, özel bir inşaat tekniği olarak kabul edilen ve elips şekilli bir kubbe inşa etmek için kullanılan kubbeli tonoz pandantifi kullanılmış.
Ana ve yan kavislerde oyukları bulunan manastırdaki kilisenin batı duvarındaki iki sıra oyuk dizisinin ise ahşap bir galerinin daha önceleri manastırda var olduğu izlenimini veriyor. Manastırda yer alan ve normal mimari unsurlarla yapıldığı bildirilen Çakırkaya Kilisesi'nin batısında bir şapel bulunuyor.
Şebinkarahisar ajans: Gülsen Akyol Mutu
0 Yorum