Dr. Muhsin Kadıoğlu "Turizm ve Kültür Rotası " programında samimî, içten ve mütevazi tavırları ile hem Giresun Gezi rehberi cep uygulaması hem 'de yeni kitabı ‘’Kızılelma’’ ve kitapları ile ilgili bilgi vererek programa yüksek değer kattı.
Türk-İslam cihan hâkimiyeti ülküsü Kızıl Elma kitabını imzalayarak bize hediye eden ,Dr. Muhsin KadıoÄŸlu kendi yazdığı kitabı Türklerin “Kızıl Elma” gibi tarihi ideallerini, İslam algılarını, hoÅŸgörü anlayışlarını, cesaret ve kahramanlıklarını sürükleyici bir dille aktarırken, kitap içeriÄŸinde Türk – İslam Cihan Hakimiyeti Ülküsü Kızılelma kavramı zaman zaman Türkiye’de tartışma konusu olmaktadır diyerek Kızıl elma ülküsünü de, milli ülkülerimizi unutturarak veya içini boÅŸaltarak yok etmeye çalışılan deÄŸerlerimizden birisidir, diyor.
KIZILELMA Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda, cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir.
Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızılelma imgesi, Türk devletleri için bir hedef ve amacı simgeler.
‘’Kızıl’’ Türk kültüründe genellikle kıymetli sayılan bir renk; ’Elma’’ ise mistik bir yanı bulunan, bolluk, bereket, ÅŸifa kaynağı olarak görülen meyvedir. Ancak Kızılelma sembolleÅŸtirilmesinin olmaya deÄŸil, eski Türklerde GüneÅŸ ve AY’ı anlatan kızıl topa dayandığı düşünülür. Bu top ‘’muncuk’ adıyla Bayrak ve tuÄŸların tepesini süslemiÅŸ ve bazen zaferin iÅŸareti, bazen hakimiyetin sembolü, bazen de fethedilmek üzere hedef seçilen yeri ifade etmiÅŸt
Kızılelma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasında doÄŸduÄŸu, Ergenekon Destanında, Ergenegon’dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiÅŸ eski yurdu geri alma idealini simgelediÄŸi kabuk edilir. Türkistan’dan Hazar denizinin doÄŸusuna kadar gelen OÄŸuzlar’ın ise Hazar KaÄŸanının ipek çadırının üzerinde hakimiyetinin ifadesi olarak bulunan altın topu, yani Kızılelma’yı ele geçirmeyi ülkü edindikleri düşünülür.
Muhsin KadoÄŸlu, kitabında Kızılelma ülküsü islam kaynaklı bir ülküdür. İstanbul’un fetih edilmesi ve Ayasofya’nın islam mabedi yapılması da Kızıl elmadır, diyor
Bu bakımdan Kızılelma kavramının içeriÄŸi, tarihî kökleri ve felsefi anlamını araÅŸtırmak ve anlamak gerekmektedir.
Kızılelma ile ilgili en detaylı bilgileri Evliya Çelebi vermiÅŸtir. Bu kitapta Evliya Çelebi’nin verdiÄŸi bilgilerle Kızılelma’nın tarihî köklerine inilmiÅŸtir.
Kızılelma kavramı araÅŸtırılırken Roma İmparatorluÄŸu’ndan Bizans’a, Aragon krallarından Macar krallarına kadar hemen her Batılı kültür incelenmiÅŸtir. Bunlara ilaveten antik Yunan, Alman, İskandinav ve Türk efsanelerindeki Kızılelma okurlara sunulmuÅŸtur.
Bu eser, Kızılelma’nın tarihsel anlamını Batı ve Türk kültürü kıyaslaması ile sizlere sunarken, yeni yüzyılda modern Kızılelmaların neler olabileceÄŸi hususunda tartışma açmakta ve yeni görüşler ortaya koymaktadır.
Dr. Muhsin KadıoÄŸlu kendi yazdığı kitaplar olan Türk-İslam cihan hâkimiyeti ülküsü Kızıl Elma kitabı ile Nar ülkesi Endülüs’ün son yılları, Polonya’da Türk izleri, Küresel düşün ulusal davran, anlayarak hızlı okuma vs. kitapları hakkında bilgi verdi
0 Yorum