Vakıf Başkanı İşcan Gerçekleşen Projeleri Anlattı

Vakfın hayata geçirdiği projeler tanıtıldı

İstanbul Şebinkarahisar Vakfının düzenlediği gecede Vakıf Başkanı H. Avni İşcan İstanbul Şebinkarahisar Vakfının projelerini anlattı

İstanbul Åžebinkarahisar Vakfı tarafından düzenlenen birlik beraberlik gecesinde Vakıf BaÅŸkanı H. Avni İşcan   H. Avni İşcan vakıf tarafından Åžebinkarahisar da faaliyete geçirilen ve çalışmaların meyvelerinin toplandığı projelerian lattı.

KonuÅŸmasına, "ÇeÅŸitli medeniyetlere ev sahipliÄŸi yapmış tarihi, kültürü, doÄŸası, havası, suyu, yetiÅŸtirdiÄŸi bilim, sanat, devlet adamlarıyla Åžebinkarahisar’da bir baÅŸkadır bizler için." diyerek baÅŸlayan baÅŸkan İşcan konuÅŸmasında şöyle dedi.

"Fatih’in otaÄŸ kurduÄŸu Åžebinkarahisar"

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ismini verdiÄŸi, Evliya Çelebi'nin, Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısı dediÄŸi, Fatih’in otaÄŸ kurduÄŸu Åžebinkarahisar; Farklı kültürlerin barış hoÅŸgörü ve dayanışma içerisinde, dünya insanlığına miras bıraktığı, buram buram tarih kokan eski bir vilayet, ÅŸimdiki hali ile kalkınmaya ve geliÅŸmeye susamış bir yöredir.

Åžebinkarahisar’ın 1920 deki nüfusu 51.500, 2019 daki nüfusu ise 14.000.  1960'lı yıllara kadar, ekonomik yapı tarıma dayalıyken, Kelkit vadisinin ticaret merkezi konumunda olan Åžebinkarahisar'da el sanatları, dokumacılık, saraciye, mazmanlık, tabakçılık, demircilik gibi faaliyetlerin olması Åžebinkarahisar’ı ekonomik ve sosyal yönden cazibe merkezi haline getirmiÅŸti. Ancak, yöremizde kurulu bir sanayi tesisinin olmayışı, ulaşım ve alt yapı eksiklikliÄŸi, hizmet sektörünün yeterince geliÅŸmemesi, merkezi otoritenin bölgemize yatırım yapmamış olması, ülkede yaÅŸanan hızlı deÄŸiÅŸimle birlikte ÅŸehrimizde göç vermeye baÅŸlamıştır.

"Vakıf anlayışı ile projelerimizi 4 başlıkta topladık."

Büyük şehirlere gelen hemşehrilerimiz, çalışmışlar ve bulundukları yerlerde mevki ve yetki sahibi olarak yaşam mücadelesi vermişlerdir.

Özünde insan olan ve tüm insanların mutluluğunu amaçlayan bir sistemler bütünü olan vakıf anlayışı ile projelerimizi 4 başlıkta topladık.

1-         EKONOMİK PROJELER

a-         Ceviz ormanı projesi

b-         Kenevir ekim projesi

c-         Tarım ve hayvancılık projesi

d-        Organik tarım ve kooperatifçilik projesi vb

2-         SOSYAL VE KÜLTÜREL PROJELER

a-Tarihi kentler birliği, çekül vakfı işbirliği ile, Şebinkarahisar'ın yerleşim analizi, kültür odaklı gelişme projeleri.

b-  Sakin ÅŸehir - iktisadi kalkınma projeleri.

3-         ÇEVRE PROJELERİ

a-         KomÅŸu ilçelerle birlikte bölgesel sorunların araÅŸtırılması projesi

b-         Bölgesel endemik bitkilerin araÅŸtırılması, korunması projesi,

c-         Kırsal kalkınma ve doka katkıları ile yöresel ürünlerin deÄŸerlendirilmesi projesi (sebze, meyve, kurutma tesisi)

4-         EĞİTİM ÇALIÅžMALARI PROJESİ

a-Eğitime destek, geleceğe hizmet düşüncesi ile orta eğitimde robotik kodlama eğitim projesi

b- Meslek yüksek okullarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız, üniversite, sanayi işbirliği projesi.

Dört başlıkta topladığımız projelerimize başladık, epeyce bir yol aldık. Bu projeler kapsamında ceviz ormanı projemize Orman Bakanlığımız, üniversite ve vakfımızın ortak çalışmaları ile 2016 yılında başlandı. Tamzara Mahallesi Altın tepsi mevkiinde 100 dönümlük alanda 1500 adet ceviz fidanını toprakla buluşturduk. Alanın etrafını kafes telle çevirdik, damlama sulama sistemini kurduk. Ümitli ve gururluyuz, beş yıl sonra alın ve akıl teri dökerek yapılan çalışmalar ürünlerini verecek, özelde Şebinkarahisar'a, genelde ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Şebinkarahisar ajans: Gülsen Akyol Mutlu

haber: Hüseyin Şenel Odacı

Öğretim Elemanı Çağrısı
Gülsen Akyol Mutlu yazıları ile yakında burada..

0 Yorum

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*