ŞEBİNKARAHİSAR DA CENNET BAHÇESİ OLUŞTURDU

Şebinkarahisar da cennet bahçesi oluşturuldu

 
Emekli memur Muammer Sucu tarafından Åžebinkarahisar da cennet gibi bahçe  oluÅŸturuldu
Åžebinkarahisar da Ege, Akdeniz, Karadeniz, İçanadolu meyvelerinin yetiÅŸtirlebildiÄŸi  bahçe örneÄŸi ilk olarak memur emeklisi Muammer Sucu tarafından gerçekleÅŸtirildi.
İlçeye 2 km mesafede Kütküt Mahallesi Yedidutlar semtinde 4 dönüm arazisininde çeÅŸit çeÅŸit meyve ve süs bitkileri üretmeyi, yetiÅŸtirmeyi  ve dolgün meyve almayı baÅŸardı.
Yazları ÅŸebinkarahisar da , kışları eÅŸiyle birlikte Bursa da yaÅŸayan Muammer Sucu Bursa Halk EÄŸitim Merkezi tarafıdan verilen aÄŸaç yetiÅŸtirme ve meyvecilik konularında bir çok kurslara katılarak meyvecilik ve üretimi alanında kendini geliÅŸtiren Sucu Åžebinkarahisar da babadan kalma 4 dönüm arazisinde öğrendiklerini uygulamaya koyulunca cennet gibi , binbir çeÅŸit meyvenin yetiÅŸtiÄŸi bahçeyi  keÅŸfetti ve 
Ziraat Yüksek Mühendislerinidedikleri ürünleri yetiştirmeyi başardı. Mühendisleri yanılttı.

Sayın Sucu;
Akdeniz, Ege, Karadeniz ve İç Anadolu ikliminde yetişebilen meyveleri karasal iklim özelliğine sahip 1350 metre rakımlı Şebinkarahisar da yetiştirmeyi başarırken sulama, budama, aşılama, ve meyvenin toprağı tanımasının önemli olduğunu aktardı.
Mühendisleri Yanılttı
. Yüksek Ziraat Mühendisleri tarafından 800 rakımlı  iklimde yetiÅŸtirilebileceÄŸi iddia edilen Trabzon hurmasını 1350 metre rakımda yetiÅŸtirmeyi ve ürün almayı baÅŸardı.
Bahçesinde , kestane, Bursa üzümü, badem. Çentner ceviz , Åžebin cevizi,  bodur çam fıstığı, büyük badem çeÅŸiti, girebolu, karadut, dut, bir aÄŸaçta aşı yöntemiyle 3 çeÅŸit  armut , Karadeniz meyvesi nar, Trabzon hurması , defne, tek bir fidan halinde ayva , aşılı kızılcık ve çeÅŸitli elmalar yetiÅŸtirmekte. Elmaları olgunlaÅŸma dönemine doÄŸru aralarında bulunan cılızlarından ayırarak aÄŸaç başında ağırlığını azalttığını ve daha da büyümesini saÄŸladığını ifade etti.
Sahil ikliminde yetişen Süs bitkilerinden ortanca , park çiçekleri, aromalı meyvelerde ahududu ve böğürtlen yetiştirerek bir ilki başardı.
Dut ve Ceviz ağaçlarından , orta dalların yoğun meyve verme özelliği dolayısıyla dalları fidan iken ip ve tel bağlayarak yanlara açılmasını sağlayıp yukarıya doğru büyümesi yerine ,yanlara doğru yayılmasını sağlayıp daha fazla ve dolgun meyve vermelerine zemin hazırlamış.
 
Kestane cevize alternatif ürün olabilir
Tüm bunları, Bursa ilinde sık sık Zirai alanda Halk EÄŸitim Merkezinin açtığı aÄŸaç  budama büyütme yetiÅŸtirme kurslarında aÄŸaç ve iklim özelliklerini tanıdığını, sulanan ın önemini sulama zamanının önemini bildiklerini ifade etti.
Bahçesinde bulunan 7 yaşındaki kestane ağacından 4 yıldır toplamda 100 kg kestane aldığını belirtti.
Son zamanlarda Kestane nin ceviz altarnatif ürün olabileceğini vurguladı.
Ceviz; Zirai  dondan hasar görebilir fakat kestane daha dayanıklıdır"  dedi.
 
Åžebinkarahisar da ziarai alanda vatandaÅŸ bilgilendirilmeli
Tarım alanları bakımından zengin Şebinkarahisar da daha sağlıklı meyve alınabilmesi için "vatandaşın ;budama sulama , ayıklama , ve iklim ile ağaçları iyi tanımalı,bunlarla ilgili kurslar verilmelidir" ifadelerine yer verdi.
Bahçesinde en önemli olayın SEVGİ OLDUĞUNU, tüm fidanları ve meyveleri evletlerı gibi sevdiğini aktardı.
 
Binbir çeşit ürün yetiştiriyor
Meyve ve süs bitkilerinin yanında ; mısır fasulye, bamya, bal kabağı, salatalık, domates te üreten Muammmer Sucu "bahçemdeki ürünlerim ticari kazanç amaçlı deÄŸil tamamen eÅŸ dost ve sevdiklerimize ikramlarımızdır. 
Ancak son zamanlarda ziarai dondan etkilenen cevizlere alternatif meyve kestane olabilir. kg fiatı 25 tl olarak farklı il ve ilçelerde satılmakta" dedi. 
Sayın Sucu 98 yılından itibaren oluşturduğu bahçesinde bu güne kadar Şebinkarahisar dan hiç bir mühendisin ziyaret etmemesinden üzüntü duyduğunu sözlerine ekledi.
detay video kaydı: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2677596092292790&id=100001272776160
şebinkarahisar ajans: Gülsen Akyol Mutlu
Kelkit Vadisine Kültür Turizm Gezisi Düzenlendi
Gülsen Akyol Mutlu yazıları ile yakında burada..

0 Yorum

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*