Şebinkarahisar Ara Güler Müzesini Bekliyor
ÅžEBİNKARAHİSAR ÂRA GÜLER MÜZESİNİN KAZANDIRLMASINI BEKLİYOR
Åžebinkarahisar'ın Yaycı Köyü'nden İstanbul'a göç eden bir ailenin çocuÄŸu olan, usta foto muhabiri Ara Güler’in aramızdan ayrılışının 1. yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz.
Ve Önceki Kaymakamımız Murat Çağrı Erdinç ŞEBİNKARAHİSAR'A ARA GÜLER Müzesi kazandırılabilmesi için İstanbul'a giderek Giresun Medya Platformu Başkanı Sadi Toygar ile birlikte ARA ÜLER'in evine giderek kendilerini ziyaret ederek söyleşi de bullunmuşlardı ve Şebinkarahisar'a ARA GÜLER müzesi kazandırmak istediklerinin müjdesini vermişlerdi. Foto Muhabiri Merhum ARA GÜLER ise bu fikri çok beğenmiş ve Şebinkarahisar'ı son bir kez daha görmek istediğini açılamıştı. Rahatsızlığı nedeniyle gelemediğini belirttmişt. Adına yapılması düşünülen müze için 200 fotograf vereceğini taahhüt etmişti.. Bu sözler üzerine ilçeye halen bir ARA GÜLER müzesi kazandırılamamaıştır. Vefatının 1. yılında dünyaca ünlü fotomuhabir ARA Güler' i saygı ile anıyor ve vaad edilen MÜZENİN ilçeye kazandırlıması bekleniyor.
Ara Güler'i daha iyi tanıtmak için Kaymakamlık tarafından 2016 yılında ARA GÜLER FOTOMARATON YARIŞMASI düzenlendi.
ARA GÜLER KİMDİR?
Ara Güler Şebinkarahisar dan İstanbula göç eden bir ailenin evladıdır.
16 Ağustos 1928'de İstanbul'da doğdu. 18 Ekim 2018 'de yine İstanbul da vefat etti.
Ara Güler, 6 yaşındayken okumak için İstanbul’a geldi. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliÄŸe baÅŸlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti.
1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de Birleşik Krallık'ta yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.
1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirildi. 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu kitap 1987de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı.
Ara Güler'in fotoÄŸraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeÅŸitli müzelerde sergilenmekledir. FotoÄŸraflarında Leica makinasını kullanmıştır. FotoÄŸrafın sanat dalı olmadığını düşünmektedir. Ara Güler kendisini: “Ben de gazeteciyim. FotoÄŸrafçı deÄŸilim. FotoÄŸrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. FotoÄŸrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peÅŸinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaÅŸa kadar ona göre çalıştım” ÅŸeklinde tanımlıyor.
DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLERİ OBJEKTİFİNE TAŞIDI
Ara Güler birçok ünlü ismi objektifine taşıdı. İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russell, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Maria Callas, Fikret Mualla, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile roportajlar yapmış ve fotograflarını çekmiştir. En ünlüsü fotoğrafcılara poz vermeyen Picasso'dur.
Şebinkarahisar Ajans :Gülsen Akyol Mutlu
0 Yorum