Afyonkarahisarda Giresun Uşakları Giresun Şehitliğini ve Topal Osman Ağayı Andı
GİRESUN SEHİTLERİ AFYON İSCEHİSAR'DA TÖRENLERLE ANILDI

Her yıl Afyon İscehisar ilçesinde düzenlenen Giresun Şehitliği anma törenleri bu yıl pandemi sebebi ile sosyal mesafeye uygun bir şekilde Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin katılımları ile gerçekleşti.
Oldukça duygusal anların yaşandığı İscehisar Giresun Şehitliği törenlerinde Giresunlular bir kez daha Şühedanın İzinde Afyon İscehisar'da buluşmanın gururunu yaşadılar.
Türkiye'de kendi il sınırları dışında tek ÅŸehitliÄŸi bulunan Giresunlular Zafer ruhunu bir kez daha hissederek İstiklal savaşımızın kalbinin attığı Afyonkarahisar’ın kıraç bir tepesine ‘’GİRESUN’’ damgasını vurarak bir ebediyet kazandıran bu ‘’ÅžEHİTLİK’’ gurur abidesi 28 AÄŸustos 1992 yılında açılışı yapılan ve o günden bugüne kadar coÅŸku ve saygı ile yapılan Åžehitlik anma programları büyük ilgi görmektedir

MİLLİ MÜCADELENİN SEMBOLÜ
TRT spikeri Giresunlu hemşerimiz Feyza Çiğdem Tahmaz tarafından sunumu yapılan Milli Mücadelenin sembolü haline gelen Afyon İscehisar'daki anma törenlerinde açılış konuşmasında Giresun Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş günün önem ve anlamını ifade ederken;; İscehisar'da yatan 14 Giresunlu şehidimizi Milli Mücadelenin bir sembolü olarak gördüklerini ifade etti.
Giresun Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş: 99 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için istiklal ve istikbal uğruna alınlarını hiç düşünmeden toprağa koyan 14 Giresunlu kahraman şehidi saygıyla , rahmetle andığını ifade ederek, 47. ve 42. Giresun Gönüllü Alaylarının Afyon cephesinde Milli Mücadelenin en kritik döneminde görev aldıklarının altını çizdi. Burada şehit düşen azizi şehitlere olan borcumuzun ise ancak bu vatan sathında yaşanan büyük varoluş mücadelesinin anlam ve önemin gelecek kuşaklara aktarmakla mümkün olacağını söyledi.
HASAN TURAN;’’BİZİM ÅžEHİTLERİMİZE MİNNET BORCUMUZ VAR’’
Giresun ÅžehitliÄŸinde düzenlediÄŸi Åžehitleri anma törenine konuÅŸan Ak Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, “Mektebinde ÅŸahadet olan bir milletin, kaderinde esaret yoktur. Afyon Giresun ÅžehitliÄŸinde kimin emeÄŸi var diye sayarsak sayalım burada harcanan emeklerin hiçbirisi ÅŸehitlerimizin yaptığı fedakârlığı, onların ÅŸanını, ününü, namını ve yaptıkları fedakarlıklarının zerresi miktarında bir yer tutmaz. İnsan ölünce ÅŸehit olmaz. İnsan ÅŸehit olarak yaÅŸar, ancak rabbim ÅŸehit ruhuyla yaÅŸayanlara ÅŸehadeti nasip eder. Mektebinde ÅŸahadet olan bir milletin, kaderinde esaret yoktur. Rabbimize hamdolsun ki bizim milletimizin mektebinde ÅŸahadet vardır. Milletimizin tarihine, kültürüne, inancına ve ÅŸehitlerine baÄŸlı olmasıdır. Bu sayede bu eserler buraya gelmiÅŸtir. Yıllardır buralara gelir gideriz. Allah bu ÅŸehitliÄŸin banisi olan baÅŸta Ahmet Asal amcamız olmak üzere, çocuklarından ve bütün geçmiÅŸlerimizden razı olsun. İscehisar halkımızdan, DoÄŸanlar köyümüzden ve bu ÅŸehitliÄŸin etrafındaki sakinlerimizden Allah razı olsun. Onlar burada metfun bulunan kardeÅŸlerini unutmadılar. Birbirlerine verdikleri sözleri yerine getirdiler. BaÅŸta gurbetteki Giresunlular olmak üzere Giresun’dan gelenleri, İscehisarlı, DoÄŸanlar Köyü halkı ve Afyonkarahisarlı kardeÅŸlerimiz en asil misafirleri bildiler. Bizim ÅŸehitlerimize minnet borcumuz var. Her yıl o yüzden Zafer haftasında gelip burada onları anmaya çalışıyoruz. Rabbim ÅŸefaatlerine bizleri nasip eylesin’’dedi
Protokol konuşmalarının ardından düzenlenen etkinliklerde Doğanlar Şehit İsa Doğan İlkokulu öğrencilerinin yapmış oldukları şiir dinletisi katılımcılardan büyük alkış alırken, anma törenlerine katılım sağlayan, katkı sunan kurum ve kuruluşlar ile çoğunluğu Giresun medya platformundan oluşan basın mensuplarına Giresun Federasyonu tarafından plaket sunumu yapıldı.
Afyon İscehisar Doğanlar Köyünde düzenlenen Giresun Şehitlilerini anma törenlerine, İstanbul Milletvekili Hasan Turan, eski Tarım ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İscehisar Kaymakamı Uğur Kapar,, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, Abdullah Asal, Afyon Milletvekili İbrahim Yurdunuseven'in yanı sıra, vatandaşlar, STK başkanları ve üyeleri katıldılar.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri şehit mezarlarına karanfil bırakarak dua okudu. Protokol üyeleri son olarak Giresun Kültür Evi'ni ziyaret etti.
99 YIL ÖNCE MİLLİ MÜCADELE NELER YAŞANDI HATIRLAYALIM
Bugünlere gelmemize vesile olan İstiklal savaşının yaşandığı o topraklarda neler olmuş hep birlikte tekrar hatırlayalım
Bu “Åžehitlik” ; tamamı bir vilayetin (Giresun) gönüllü kahramanlarından oluÅŸarak, o ilin ismiyle anılan (47. Giresun Gönüllü Alayı ÅžehitliÄŸi) ve o ile 900 km. uzaklıktaki baÅŸka bir ilimizin sınırları içerisinde (Afyon) bulunan ve dünyada belkide bir baÅŸka benzeri olmayan bir “Åžehitlik”tir.
Afyon Kocatepe-Dumlupınar arasında 26-30 AÄŸustos 1922 günlerinde düşman "Büyük Taarruz Harekâtı’’ ile büyük bir darbe yiyerek yurdumuzdan kovulmuÅŸtur.
işte istiklal savaşında Giresunlu gönüllü kahramanlar Afyon İsçehisar Doğancılar köyünde Dedesivri tepesinde sıra sıra tel örgülü, makinalı tüfek ve top yuvalarıyla pekiştirilmiş Yunan mevzilerine, büyük bir insan üstü güçle ve süngüsüz bir şekilde atılarak saldırıya geçmiş, makasla, dipçikle hatta elleriyle, bedenleriyle parçaladıkları tel örgüleri aşıp, mevzileri bir bir ele geçirerek Kurtuluş Savaşı destanını yazdırmıştır
26 AÄŸustos 1922'de, Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle baÅŸlayan Büyük Taarruz 47. Giresun Gönüllü Alayı'nın, İscehisar'ın KaraaÄŸaç ve DoÄŸanlar köyü sınırları içerisindeki 'Kapaçkıran' ve 'Dedesivri'de mevzilenmiÅŸ düşmanla savaÅŸmış, tepelerin yamaçlarına Yunanlılar tel örgülerle oldukca kuvvetli bir tahkimat yapmışlardı. 38 cesur Giresun uÅŸağı, kendi imkanlarıyla temin ettikleri paslı makaslarla bu engeli keserek bir gecede geçmeye muvaffak olmuÅŸlardı. Yunanlıların açmış oldukları ilk ateÅŸle ÅŸehit olan 14 askerden o esnada arkadaÅŸlarına su getirmek için DoÄŸanlar köyüne inen Ahmet Halis, elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının ÅŸehit edildiÄŸini görür. Hemen aceleyle dualar ve gözyaÅŸları arasında ÅŸehitler bulundukları yere gömülür. 36 saat süren taarruzdan sonra Giresun uÅŸakları, düşmanı Dedesivri mevkisinden atmaya muvaffak olur. İstiklal Savaşı sona erdikten sonra Giresun Muharip Gaziler DerneÄŸi Üyesi Ahmet Halis Asal, hem savaÅŸtıkları alanları gezmek hem de arkadaÅŸlarının mezarlarını ziyaret için 1964 yılında DoÄŸanlar köyüne gelir. ArkadaÅŸları için bir ÅŸehitlik yapmaya karar verir. 'Ben ölünce ÅŸehit arkadaÅŸlarımın yanına defnedin. Beni ÅŸehit arkadaÅŸlarımdan ayırmayın' diye vasiyet eden Ahmet Halis Asal, 1977 yılında öldüğünde, Giresun'dan alınarak arkadaÅŸlarının yanına, ÅŸehitliÄŸe 15'inci kiÅŸi olarak defnedilir."1967 yılında resmi makamlarca GİRESUN ÅžEHİTLİĞİ olarak tescil edilen, daha sonraları deÄŸiÅŸik kurum ve kuruluÅŸlarca çevre düzenlemesi yapılan ÅŸehitlik 2013 yılından itibaren ise Giresun Federasyonu öncülüğünde, STK ‘lar ile birlikte Giresunlular ve vatandaÅŸlar tarafından her yıl düzenli olarak ziyaret edilmektedir.
Ahmet Halis Asal'ın teşebbüsü ve Giresun Belediye emekli General Doktor Ali Rıza Erkan, Afyon Valisi Ahmet Balkan ile batı menzil komutanlığının yardımıyla 1967 yılında şehitlik inşaa edilmiştir.
Yıllar sonra bu ÅŸehitliÄŸin yeniden düzenlenmesi fikri doÄŸmuÅŸ ve “Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü”nün 14.11.1988 gün ve 321 sayılı karayla 1. grup koruması gerekli kültür varlığı olarak, tescil edilmiÅŸtir.
GİRESUN MEDYA PLATFORMU
0 Yorum